En bokblogg för annorlundaföräldrar

Att vara pappa till ett barn som är annorlunda innebär också att man blir en annorlunda pappa. De självklara samtalsämnena vid föräldramötena känns ibland helt främmande när man själv har huvudet fyllt av dialoger med psykologer, specialpedagoger och experter. Att diskutera hur man ska få en bättre sammanhållning i klassen kan kännas surrealistiskt när man varje morgon kämpar med att få sitt barn att överhuvud taget gå till skolan. Man känner sig ibland utestängd och ensam. Inte alltid, men ofta.
En tröst kan vara att ta del av vad andra föräldrar i liknande situationer tycker och tänker. Man kan gå med i en föräldragrupp eller ett diskussionsforum på nätet. Men också böcker kan vara väldigt värdefulla. Antingen som praktiska handböcker i hur man hanterar besvärliga situationer eller som ett slags hjäp till förståelse av vad man själv går igenom och hur framtiden skulle kunna se ut. När allt känns nattsvart kan man ibland få lite hopp och en påminnelse om att livet faktiskt kan levas på en oändlig mängd sätt.
Folkbiblioteken har varit väldigt viktiga för vår familj. Det finns ett stort utbud av böcker inom områden som självbiografier, psykiatri medicin etc, och de är gratis, vilket inte är oväsentligt i sammanhanget. Många familjer med funktionshindrade barn kämpar med ekonomin ovanpå alla andra vardagsproblem. Att köpa böcker för flera hundra kronor styck funkar helt enkelt inte.
Det kan dock vara svårt att navigera i bibliotekens samlingar. Det är ju inte så att det finns en speciell hylla som riktar sig till föräldrar till barn med autism/Aspergers syndrom. Tanken är att den här bloggen ska fungera som en guide i bokdjungeln.
För att göra det enklare för dig som vill läsa någon av böckerna är titlarna kopplade till bibliotekskatalogen. Så om du ser en bok du är intresserad av kan du klicka på den och kommer då direkt till bibliotekets hemsida, där du kan se om boken finns inne, reservera eller beställa.

Jag tänker dela med mig av personliga erfarenheter, tankar och tips, men jag vill också lyfta fram böcker som som jag tycker är speciellt läsvärda. Det kan vara allt från biografier och fallstudier till filmer och kanske till och med tv-spel. Min förhoppning är också att du som läser den här sidan kan ge mig och andra läsare dina personliga tips och att bloggen så småningom ska bli ett forum och en mötesplats. Vi annorlundaföräldrar behöver allt stöd vi kan få.

Bloggen har skapats som ett projekt i kursen Bibliotek i nätverkssamhället som hållits av Institutionen för kulturvetenskaper vid Lunds Universitet under höstterminen 2010, och är gjord i samarbete med Folkbiblioteken i Lund som har hjälpt mig både med vägledning i boksamlingarna och teknisk support.

Annonser

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “En bokblogg för annorlundaföräldrar

  1. Hej!
    Jag kommer att ha stor glädje av denna blogg i mitt arbete som bibliotekarie! Här på Hjälpmedelsinstitutets bibliotek har vi faktiskt en hylla med böcker om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, både facklitteratur, romaner och biografier. Och så lånar vi ut filmer också!
    Vi skickar lånen hem till våra låntagare om man inte har möjlighet att komma hit till Vällingby.
    Däremot har vi inte böcker som vänder sig direkt till barn och unga med autism, Asperger eller andra diagnoser – så bloggen blir nog en guldgruva för oss som arbetar här!
    Hälsningar Anne-Marie Tärnström, bibliotekarie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s