Människan bakom diagnoserna

Som förälder till barn med en diagnos inom autismspektrat funderar man ofta över hur ens barn upplever världen. Varför blir vissa ”meningslösa” saker så viktiga? Och varför är ”viktiga” saker så likgiltiga?

Böcker skrivna av människor med diagnos är förstås otroligt värdefulla för att förstå ett annat sätt att tänka. En väldigt intressant bok är Håkan Janssons Jag och mina diagnoser. Håkan Jansson är en vuxen man med familj och ett yrkesliv som lärare, forskare och barnomsorgschef bakom sig. Men han är också en person med diagnoserna Aspgergers syndrom, ADHD och bipolär sjukdom.

Det är ingen självbiografi i vanlig mening, utan snarare en beskrivning av hur det är att leva med funktionshinder. I boken berättar Håkan om sin vardag och sina problem med bl a alkoholmissbruk. Han fick sin diagnos ganska sent i livet och bearbetar övergången från en allmän känsla av utanförskap till att vara diagnostiserad som funktionshindrad. På gott och ont. Han är lättad över att få en förklaring till varför många saker i livet varit så svåra för honom och tacksam för att få hjälp att hantera sina funktionshinder. Samtidigt oroar han sig för att diagnosen gjort det möjligt för honom att ännu mer gå in i sin ”autistiska” personlighet, nu när han inte längre behöver låtsas vara ”normal”.

För en person som inte delar Janssons diagnos är det också väldigt intressant att ta del av hur hans sätt att tänka skiljer sig från andras. Tvångstankar, kommunikationssvårigheter, empatibrist men också en öppenhet för andra människors och speciellt barns sätt att vara. Hans dotter har också Aspergers syndrom och Jansson känner ett speciellt band med henne, och en stark känsla av att vilja skydda henne. ”Ingen skall få förstöra det som redan nu visar sig vara en otrolig begåvning, fantastisk humor med mera. Ingen skall få tvinga henne att försöka bli normal.”

De orden kan alla föräldrar ta till sig. Oavsett om deras barn har en funktionsnedsättning eller inte.

Annonser

2 kommentarer

Filed under Självbiografier

2 responses to “Människan bakom diagnoserna

  1. Emma

    Hej. Jag tyckte väldigt mycket om denna bokrecension. Särskilt den sista kommentaren.

  2. Elvira

    Jag är den där dottern visste inte att pappa hade skrivit det där om att inte låta någon förstöra för mig och min talang (musik)…
    Får inte läsa boken än…
    /Elvira

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s