66 sidor rättigheter


Det borde vara obligatoriskt att dela ut den här boken till alla föräldrar till barn med funktionsnedsättning. I ”Visst har jag rätt att…” ger Karin Paulsson, Britt Magnusson, Lina Stenberg och Karim Ghomri en praktisk handledning i de lagar och förordningar som skolan har att rätta sig efter. De konstaterar att ”kunskapen om dessa är ofta bristfällig hos skolhuvudmän, rektorer, lärare, lärarutbildare, tjänstemän i kommun och landsting, politiker, elever, föräldrar med flera”. Något som jag tror att flertalet av oss föräldrar upplevt någon gång i kontakt med skolan.
På 66 lättfattliga sidor sammanfattar författarna vad exempelvis Barnkonventionen och Skollagen säger om elevers rättigheter och skolans skyldigheter. I boken förklaras lagtexter, inskränkningar i lagarna, vem som är ansvarig i olika frågor och praxis och prejudikat. Perfekt att slänga fram när man sitter i en hetsig diskussion med sitt barns rektor.
Enda problemet med boken är att den inte är helt lätt att få tag på. Såvitt jag kan förstå finns den endast tillgänglig på Sveriges universitets- och högskolebibliotek, men den ska ändå gå att beställa via de vanliga folkbiblioteken. Gör det!

Annonser

2 kommentarer

Filed under Okategoriserade

2 responses to “66 sidor rättigheter

  1. Hej! TAck för tipset! Jag lyckades få tag på ett ex men har inte hunnit läsa den än. Är det okay om jag citerar dit inlägg om boken på Npf-bloggen? Mvh Camilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s