En annorlunda barndom

Det är inte längre en sensation att någon med autism skriver en bok om sig själv. Tack och lov finns det numera en hel del självbiografiska skildringar som alla på sitt sätt bidrar med förståelsen för hur det är att leva med detta funktionshinder.
Iris Johansson, som idag arbetar som handledare för personal som arbetar med autism och andra kommunikationsstörningar, berättar i boken En annorlunda barndom om hur det var att växa upp med autism på en lantgård i 40- och 50-talets Sverige.

Boken är intressant på många sätt. Diagnosen autism var okänd vid denna tid och det kopplades aldrig in något BUP-team av psykologer, logopeder och pedagoger som gjorde utredningar kring Iris funktionshinder. I stället fick familjen försöka hantera hennes sätt att vara på så gott de kunde. Men det var inte lätt. Iris var närmast helt okontaktbar, skrek, kissade på sig, vägrade äta och rymde jämt ut i skogen. Ändå fanns det tecken på att hon hade stor begåvning. Varför kunde hon då inte vara som de andra barnen?
Iris har (som många andra med autism) starka och tydliga minnen av sin barndom. Det är en för henne på många sätt obegriplig värld och hon reagerar på den på ett sätt som är obegripligt för omgivningen. I kapitlet ”Om den obegripliga värld Iris levde i” beskriver hon sina upplevelser och intryck och hur hon lämnar kroppen för att komma till ”den riktiga världen”, det hon kallar ”Ute”. Där kan hon göra vad hon vill, se ljud bli till färger och former, sväva över hustaken med fantasikompisarna Slire och Skydde. Det är både vackert, märkligt och fascinerande om än inte helt lätt att förstå.
Men det kanske mest slående med En annorlunda barndom är pappans kamp för att få in Iris i ”den vanliga världen”. Omgivningen anser att flickan är utvecklingsstörd och råder honom att skicka henne till en institution där hon ska ”lära sig veta hut”. Pappan vägrar och ser i stället Iris som en utmaning som omgivningen dessutom kan lära sig massor av. ”Tänk om alla soldater hade någon som Iris att ta hand om och grubbla över, då skulle det aldrig bli krig och då skulle det se annorlunda ut i världen”.
Fadern är en bonde utan högre utbildning, men har en intuitiv förståelse för hanterandet av autistiska personer, som experterna först nu börjar få insikt i. Det finns i hans arbete med Iris en hel del likheter med Bo Hejlskovs tankar kring kravanpassning och lågaffektivt bemötande och framför allt Hejlskovs motto: ”Den som kan uppföra sig, gör det”. Pappan lägger aldrig någon skuld på Iris utan försöker outtröttligt visa henne hur världen fungerar och att hon har en plats och en uppgift i den.
Och till slut, i 12-årsåldern, börjar Iris bli nyfiken på omvärlden och lämnar sin autistiska fantasivärld bakom sig. Hon studerar sin omgivning för att lära sig hur man för ett samtal och övar ansiktsuttryck framför spegeln. Hon får också nytta av sin märkliga förmåga att intuitivt läsa av vad som rör sig i människors inre, en förmåga som leder till att hon idag lever ett rikt och fullt liv med vänner och ett yrkesliv hon trivs med.
Vad hade hänt om hennes far hade lytt omgivningens råd?

Annonser

3 kommentarer

Filed under Okategoriserade

3 responses to “En annorlunda barndom

 1. Åh vad lässugen man blir…
  Vilken underbar pappa hon verkar ha haft. Ibland kan man faktiskt börja unra om det finns någon som väljer ut föräldrar som ska ta hand om dessa barn på något sätt. Jag är inte troende alls, men ibland så undrar man ju när man läser om sånt här…

 2. Fantastisk recension. Jag har värjt mej lite över att läsa den boken men nu blir jag nyfiken.

 3. Hej Annorlunda pappan!

  Hoppas allt är bra! Jag skulle vilja ha en bild på dig att lägga upp på vår sida. Om det går för sig? Jag skulle även vilja att du la upp vår logga här hos dig, gå in här och läs http://www.myperfectbaby.se/members-area-2/

  Tack!

  Mvh Emily Kind
  My.Perfect.Baby.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s