Det finns fler i familjen


I det hektiska liv man lever tillsammans med ett barn som behöver ständigt stöd och uppmärksamhet är det lätt att glömma att det finns fler barn i familjen (om det nu finns några syskon). I Ensam på insidan – syskon berättar låter Ann-Marie Alwin ett antal små- och storasyskon till barn med funktionshinder berätta om sina känslor och erfarenheter. Alwin har under många år arbetat med familjer vars barn har neuropsykiatriska diagnoser med speciell inriktning på syskonens situation, och det är samtalen med dessa som utgör stommen i boken. Det är inte lätt läsning. Hade man inte dåligt samvete innan så lär man ha det efter att ha läst boken. Genomgående för berättelserna är känslan av att inte bli sedd, att livet är orättvist, skamkänslor inför omgivningen, oro för framtiden och ibland rädslan för att bli fysiskt skadad av sitt syskon. I det dagliga arbetet med att vara förälder till ett ovanligt krävande barn kan man lätt glömma att det andra barnet också är i en svårare och rejält annorlunda situation än sina jämnåriga och behöver extra stöd. Som förälder kan man givetvis inte skydda syskonen till annorlunda barn från allt det jobbiga som de kommer att gå igenom i livet. Lika lite som vanliga föräldrar kan lotsa sina barn genom alla faror och besvärliga situationer som de kommer att utsättas för. Men det skadar inte att vara förberedd. Känslan av att inte vara som andra syskon kommer att följa dem genom hela livet.
Den här boken ger inga enkla lösningar, sådana finns förstås inte, men den ger insikt om vilka tankar som rör sig i dessa barns huvud och om vad vi föräldrar kan göra för att ge det bästa möjliga stödet. De barn som har varit med i syskongrupper verkar till exempel se detta som väldigt givande. En del barn verkar också mogna snabbare än sina jämnåriga och ha en större förståelse för andra människor och en väl utvecklad empati.
Så även om barnen i boken ger uttryck för både sorg och smärta, finns det också positiva känslor. Och humor. Som 11-åriga Louise uttrycker det: ”Jag känner ingen som har en såhär jobbig lillebror. Det tycker jag är bra för det räcker med min!”

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s