Biblioteksprojekt i USA

Det har gått alldeles för lång tid sedan jag skrev något senast, och det ber jag om ursäkt för. Min bibliotekarieutbildning är intensiv och kurslitteraturen omfattande och därför har det helt enkelt inte funnits tid att läsa något annat. Men jag har tänkt att det ska bli ändring på det nu.

I kursen ingår att skriva ett antal artiklar, och just nu jobbar jag med en artikel som handlar om hur svenska bibliotek arbetar för att göra sina samlingar och resurser tillgängliga för personer med autism. När jag letade efter bakgrundsmaterial till artikeln hittade jag det prisbelönta projektet Libraries and Autism som jobbar för att göra amerikanska bibliotek till en mer välkomnande miljö för barn och vuxna med autism. Målet är främst att underlätta mötet mellan bibliotekarier och personer med autism, och att ge bibliotekarierna verktyg för att göra biblioteketsbesöket lika givande för alla. Jag blir själv väldigt glad när jag ser deras filmer på Youtube med enkla tips om hur man möter människor som beter sig lite annorlunda i biblioteksmiljön. Hoppas att liknande projekt finns i Sverige! Om ni känner till något får ni gärna tipsa mig.

Annonser

2 kommentarer

Filed under Bibliotek

2 responses to “Biblioteksprojekt i USA

 1. Biblioteket är guld värt!! Många med NPF-diagnoser vet inte om att vi är berättigade att förutom ljudböcker som är för alla få bli talbokslåntagare.
  Jag kan läsa men blir väldigt trött av det så jag lyssnar gärna på talböcker.
  Dessutom får vi längre lånetid på böckerna och slipper på vissa bibliotek förseningsavgiften.
  Senast nu kan vi genom vårt bibliotek vi låntagare direkt mot TPB och kan då enkelt ladda hem en bok vi vill höra till vår egen dator. Fantastiskt!!

 2. Hej
  Jag heter Joanna och är 23 år men när jag var 14 år fick jag diagnosen Aspergers syndrom och nu bloggar jag öppenhjärtat om mitt liv med diagnosen för att samhället ska få mer insikt och förståelse för hur det är att leva med ett dolt funktionshinder och att alla är llika värda oavsett bakgrund, så kolla gärna in min blogg:)
  kram
  Ps. glöm inte att anmäl dig tilll veckans blogg och bli länkade för min 400-600 unika läsare/dag:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s