Om Annorlundapappan

Jag heter Mikael Borg och det är jag som är Annorlundapappan. Jag jobbar som frilansande illustratör och bor i Lund tillsammans med min fru Emma och sönerna Teo, 8 år, och Felix, 5 år. När Teo var två och ett halvt år började jag och Emma inse att något inte var som det skulle med hans utveckling. Det fanns mycket som tydde på autism och när Teo fyllde tre fick han slutligen diagnosen.

Åren efter detta (Teo är nu 8 år) har varit minst sagt turbulenta. Mycket av det man tog för givet i livet har man fått förkasta och många nya saker har man fått lära sig på ett mödosamt sätt. Att leva i nuet är en sak vi fått lära oss. Och det är inte helt lätt. Det innebär att det inte finns någon självklar framtid. Vilket på sätt och vis är en ganska nyttig lärdom. Ingen vet ju egentligen hur morgondagen ska se ut. Men det kan vara en tröst att tro att man vet det. När den där tron tas ifrån en blir man ganska bräcklig.

Något som varit trösterikt och värdefullt under åren har varit böcker, både skönlitterära och självbiografiska. Tanken bakom den här bloggen var att skapa ett ställe där föräldrar till barn med autism/Aspergers (eller andra funktionshinder för den delen) kunde mötas och utbyta tips om intressanta böcker, filmer, bloggar etc. Jag hoppas att det blir så. För det behövs verkligen.

Annonser

13 svar till “Om Annorlundapappan

 1. Fredrik Hjelm

  Bra initiativ! Helt skamlöst passar jag på att tipsa om min egen bok i ämnet .

  http://fredrik.hjelm.se/Fredrik.hjelm.se/Välkommen.html

  mvh
  Fredrik

 2. Kanonbra initiativ Mikael! Jag tipsar om din blogg i min, M som i Underbar, http://munderbar.wordpress.com/

 3. Härligt initiativ, och så praktiskt!
  Jag har också skrivit några rader om de böcker som jag har läst som relaterar till ämnet: En annorlunda barndom av Iris Johansson, Jag brukade drömma om dig av Petra Holst och Hästpojken av Rupert Isaacson. Inte lika utmärkta recensioner som du bjuder på, men några tankar kring dem.

 4. Jennie

  Hej,
  intressant blogg. Jag är lärare och specialpedagog och arbetar med barn med autism – det är så intressant och spännnande….och svårt….. Jag går just nu en kurs ”specialpedagogik och funktionshinder inom autismspektrat” och jag inser att efter mina 10 år inom detta området att jag alltid lär mig nytt och mer. Just föräldrarnas kunskaper om sina barn är så viktigt och att det lyfts fram mer och mer tycker jag är så viktigt för oss om jobbar med detta att ta till oss. Samarbetet är ovärderligt! Följer gärna din blogg framöver!

 5. Hej, bra blogg! Böcker har också varit min livslina in i autistvärlden.
  Vill tipsa om
  ”Litet syskon” av Christina Renlund ( gothia förlag), som handlar om småsyskon till funktionshindrade barn, jättebra bok. Jag har bidragit med ett kapitel i den boken, om mina barn, som är nio och fem nu. Greta, som är 9, är autistisk.
  Vill även tipsa om
  http://www.amazon.co.uk/Cant-Eat-Wont-Difficulties-Disorders/dp/1853029742

  ”Can’t eat, won’t eat” av Brenda Legge, jättebra om matproblem vid autism.

  Jag bloggar om Greta på http://autistmamman.blogspot.com

  hälsning, Imke

 6. Hej!
  Var kul att hitta din sida! Vi bor i Norge och har en liten en på snart 7 år med autism. Har en egen hemsida. Se gärna på den och bli medlem. Vi kan kanske byta lite erfarenheter 🙂
  http://www.autismeplaneten.ning.com

  Mvh! Magdalena

 7. Elin

  Hej Mikael
  Jätteintressant blogg!!
  Jag heter Elin Falk och går på Östra reals gymnasium i Stockholm, går nu mitt tredje år och håller just nu på att skriva en bok (som projektarbete) det kommer att handla om hur det är att vara anhörig till en person med autism, jag har själv en äldre bror med autism och brinner verkligen för mitt projektet.
  Jag undrar lite kort om du skulle vilja ställa upp på en intervju?
  Även om du inte vill får du gärna mejla mig och säga det! 🙂

  Min mejladress: Elin_falk@hotmail.com
  Mvh Elin

 8. Hej!
  Vilken fin och viktig blogg du har skapat. Gothia Förlag har ett flertal böcker om autism och asperger, om andra funktionshinder, och en alldeles nyutkommen bok om familjevardagen med autism och asperger. Jag skulle gärna vilja komma i kontakt med dig så att jag kan skicka dig info. Mejla mig gärna på nathalie.parkvall@gothiaforlag.se.

  Mvh
  Nathalie, Gothia Förlag

 9. Hej,
  intressant blogg. Jag är lärare och specialpedagog och arbetar med barn med autism – det är så intressant och spännnande….och svårt….. Jag går just nu en kurs ”specialpedagogik och funktionshinder inom autismspektrat” och jag inser att efter mina 10 år inom detta området att jag alltid lär mig nytt och mer. Just föräldrarnas kunskaper om sina barn är så viktigt och att det lyfts fram mer och mer tycker jag är så viktigt för oss om jobbar med detta att ta till oss. Samarbetet är ovärderligt! Följer gärna din blogg framöver!

  +1

 10. Nu finns en ny bok i ämnet, min berättelse om livet med och tankarna kring min autistiska dotter som snart fyller sju år:

  http://booksondemand.e-butik.se/medicin-halsa/valkommen-till-mysteria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s